הכי קריספי: פסטל ענק ממולא בשר תוצרת יוגוסלביה

הפסטל הוא סוג של בורקס ענק, שמכינים בתבנית הגדולה של התנור בשכבת בצק, שכבת בשר ושוב שכבת בצק. אופים אותו על תחתית התנור הלוהטת, הוא יוצא קריספי ואי אפשר שלא לקחת ביס

הבצק של רחל פפו כל כך רך וגמיש והיא מייצרת את הפסטל הענק בקלילות ובמיומניות. "את המתכון למדתי מדודה שלי כשגרנו בסראייבו בבוסניה, כי מדובר בעצם במגורשי ספרד שהגיעו גם לשם. עד היום אני מכינה את המנה לנינים שלי, הם לא מוותרים ומבקשים שוב ושוב".

מצרכים לבצק:

4 חופנים גדולים קמח

1 כפית מלח

1/2 כוס שמן

1 כוס מים

 

מצרכים למילוי בשר:

600 גרם בשר טחון עם מעט שומן

3 בצלים גדולים

כוס מים

פפריקה מתוקה

פלפל שחור

מלח

1/4 כוס שמן

 

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את הקמח, המלח והשמן ומוסיפים בהדרגה את המים לאט לאט.

לשים במשך 10 דקות עד שהבצק רך. משאירים לנוח במשך כמה שעות או לכל הלילה.

מחלקים את הבצק ל-2 חלקים.

קוצצים את הבצלים ומטגנים במחבת עד שהם מזהיבים.

מוסיפים את הבשר הטחון וכל הזמן מפוררים אותו שלא יהיו גושים.

מוסיפים כוס גדולה של מים, מתבלים ומבשלים במשך כחצי שעה. מצננים את התערובת.

מחממים את התנור לחום של 250 מעלות ומפעילים על החימום התחתון בלבד.

פותחים את הבצק בעזרת הידיים בתבנית גדולה של התנור.

מפזרים על הבצק את הבשר עם כל הרוטב.

פותחים מעל לבשר את הבצק הנוסף וסוגרים היטב את שני הבצקים לסגירה מלאה על-ידי צביטות.

משמנים את שולי הבצק מטפטפים.

מכניסים את התבנית על הקרקעית של התנור ואופים עד שמקבל צבע חום יפה.

בשלב זה סוגרים את התנור ומשאירים את הפסטל בפנים כדי שתחתית הבצק תישאר קריספית.

רחל פפו צילום סיגל קליין

היא בת 87, שומרת על הנינים ואוספת אותם מהגן, המקרר שלה מלא מאכלים והיא מלאה בסיפורים מרתקים. "כניצולת שואה אני זוכרת הרבה מהחיים שלנו כשהייתי בת חמש בערך. זכור לי שהשגנו מבריח מוסלמי, שהבריח אותי ואת אמא שלי מסראייבו לאיטליה. אמא התחפשה למוסלמית ואני לא ידעתי בכלל שהיא אמא שלי, אני קיבלתי הוראה לשתוק כל הדרך וכך נסענו ברכבת. המבריח העביר אותנו לעיר בשליטת האיטלקים, שם הסירה אמא את התחפושת ואני הופתעתי מאוד".

"אצלנו בבית לא זורקים אוכל, כל מה שיש אנחנו אוכלים וכך אני מלמדת גם את הנכדים והנינים. אם יש פלפלים ממולאים הילדים אוכלים גם מחר וגם מחרתיים. אם יש מוצר שפג תוקפו, אני בודקת ובדרך כלל הכל טוב ואפשר לאכול. זה מאוד חשוב לי", אומרת רחל בעיניים ירוקות בוהקות.

את המתכון לפסטל למדתי מדודה שלי, ואני מכינה אותו עד היום. בעבר הבית שלנו היה מלא בחברים של הילדים והם אהבו מאוד לאכול אצלנו, אז הכנתי את הפסטל בקביעות. גם לבעלי ולי היו המון חברים, קבוצת חבר'ה שבילינו יחד, עכשיו כולם כמעט נפטרו, אבל כשהיו בחיים היינו מבשלים ומארחים. האוכל קיבל מקום מרכזי בבית שלנו, כבית שמארח. זה שמחה, זה כיף".

לכתבות נוספות:

עשרות סדנאות אוכל דיגיטליות להכנת מנות דגל מפורסמות של מסעדות ירושלמיות. בלחיצת כפתור תוכלו
לצפות בשפים הירושלמיים מלמדים אתכם באופן אישי להכין את המתכון הסודי לטעימה הירושלמית שלהם.

לצפייה בסדנאות שלכם, התחברו לאזור האישי

דילוג לתוכן